Реферат на тему календарнообрядові пісні скачать

Реферат на тему календарнообрядові пісні

Реферат на тему календарно-обрядові пісні.
Увага! Колядки та щедрівки – це напів’язичницькі свята, тому іноді можна зустріти і ластівку, і зозулю. Застеляйте столи та все килимами, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився. Та кладіть калачі з ярої пшениці, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

Бо прийдуть до тебе три празники в гості, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився. Ой перший же празник – то Різдво Христове, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився. А другий же празник – Василя Святого, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

А третій же празник – Святе Водохреща, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився. А що перший празник зішле тобі віку, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився. А що другий празник зішле тобі щастя, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився.

А що третій празник зішле всім нам долю, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився. Увага! ** – повний перегляд текстів. Пастирі з ягнятком Перед тим дитятком На коліна припадають, Царя-Бога вихваляють. На коліна припадають, Царя-Бога вихваляють.

– Просим тебе, Царю, Небесний владарю, Даруй літа щасливії Цього дому господарю. Даруй літа щасливії Цього дому господарю. Просим тебе, Царю, Просимо всі нині: Верни волю, пошли славу Нашій неньці Україні. Верни волю, пошли славу Нашій славній Україні. ВЕСНЯНИЙ ЦИКЛ 1) Веснянки виконують на Масляну, коли зима зустрічалася з весною. Увага!

Всі ці пісні можна назвати веснянками. – Принесла я вам літечко, Ще й рожевую квіточку, Хай вродиться житечко, Ще й озимая пшениця, І усяка пашниця. Весна красна, Що ж ти нам принесла? – Коробочку з веретенцями, А скринечку з червінцями, Старим дідам по кийочку, Старим бабам по серпочку, Малим дітям по яблучку, А дівчатам по віночку, А хлопчатам по батожку. Ой весна, весна – днем красна, Що ж ти нам, весно, принесла? – Принесла я вам літечко, Ще й запашненьке зіллячко, А вам, дівчата, по вінку З хрещатого барвінку, – А вам, парубки, по кийку – Гоніте товар на гірку, А вам, бабусі, по ціпку – Попід хатами ходити, Малих діточок глядіти. Ой весна, весна, ти красна, Що ти, весно, нам принесла?

– Принесла я вам літечко, Ще й запашненьке зіллячко, Ще й зеленую травицю І холодную водицю. Принесла я вам ягнятко, Ще й маленькеє телятко. Ой кувала зозуленька, Сівши на барвінок, Співай, співай, товаришко, Минув понеділок. Ой кувала зозуленька Та й кувала сoрок, Співай, співай, товаришко, Минає вівторок. Ой кувала зозуленька, Сіла на віконце, Співай, співай, товаришко, Бо заходить сонце. Співай, співай, товаришко, Бо вже не будемо, Та не знаєм, товаришко, Чи на рік діждемо. ЛІТНІЙ ЦИКЛ 1) Русальні: пісні, які виконувалися на Зелену неділю (Клечальний тиждень), що була в кінці травня. Увага!

Не плутати з піснею „Ой, на горі та й женці жнуть”, оскільки вона козацька. Ой пущу віночок На биструю воду На щастя, на долю, На милого вроду. (2) Ой поплинь, віночку, Прудко за водою, На щастя, на долю, Милому зо мною. (2) Ой пущу віночок На биструю воду. На щастя, на долю, На милого вроду.

Ой поплинь, віночку, Прудко за водою, На щастя, на долю Милому зо мною. ОСІННІЙ ЦИКЛ До осіннього циклу належать весільні пісні.



  • Реферат на тему календарнообрядові пісні

  • Реферат на тему календарнообрядові пісні
  • Пользователи выбирают:
    >